För första gången i Lendas: Gerillaslöjd!

 

För första gången i Lendas: Gerillaslöjd!

En revolution kan vara stillsam, det subversiva utspelet kan vara ömsint.

”Genom gerillaslöjden lär vi oss uttrycka oss genom garnet”, säger Maria Yvell om sin kommande kurs i Lendas. ”Att gerillaslöjda handlar om att ta plats i det offentliga rummet med hjälp av hantverk för att på så vis låta den egna rösten ta plats. Gerillaslöjden är ickeförstörande och innehåller ofta budskap som kommenterar samtiden.”

 

• Hej Maria! Berätta om dig själv, och varför det är så himla roligt med gerillaslöjd.

Jag är virkare och gerillaslöjdare under namnet Virka dygnet runt. Det jag framför allt gillar med gerillaslöjd är att man möts genom viljan att utrycka sig genom det textila. Det för samman människor,  också människor från olika delar världen då det är en rörelse som också är väldigt aktiv på olika plattformar i sociala medier. För mig har virkningen blivit mitt uttrycksmedel, samtidigt som jag tycker att det är otroligt roligt att virka och ständigt lära mig nytt.

 

• Vilka projekt håller du på med just nu?

Just nu är jag i startgropen för att börja virka två nya verk, ett som ska skickas till Milano för att vara del av en utställning där, och ett virkat verk som kommer att hängas upp i Hjo under sommaren. Utöver det håller jag just nu på att utveckla flera koncept kring kurser, både i virkning och gerillaslöjd.

• Det blir ditt första besök i Lendas – vad vet du om byn?

Än så länge ganska lite, det är en ny plats för mig. Men jag ser fram emot att lära mig mer samt att utforska Lendas på plats.

 

• Välkommen till Lendas och Svenska Kulturcentret!

 

 

Läs mer om Maria Yvells kurs här:

Gerillaslöjda och virka tillsammans

Lendas, 28 juni – 2 juli  2021