Dokumentär2019

24–28 juni     DOKUMENTÄRFILM

Detta är en kurs för dig som är intresserad av dokumentärfilm och under en vecka vill göra en egen kortfilm på Kreta. Kursen innehåller både praktik och teori, men tyngdpunkten ligger på praktiskt arbete. Tillsammans frågar vi oss vad det innebär att möta en annan människa och en ny plats med kameran. Vi gör ett par mindre övningar i grupp och undersöker våra omgivningar. Vi samlar verktyg till vår låda genom att röra vid saker som intervjuteknik, klipp och förproduktion.

Vi diskuterar filmarens roll – allt från kamerans makt och etik till ställningstaganden som: ska jag synas/höras i filmen, eller ”vara en fluga på väggen? Vi tittar på och diskuterar några belysande inspirationsexempel.

Under veckan arbetar du sedan med ett dokumentärt porträtt från idé till en färdigklippt film. Kanske fastnar du för havet, någon lokal näring, ett oväntat möte eller en gammal sägen. Du får stöd av kursledaren och inblick i dina kurskamraters
processer. Veckan avslutas med en gemensam visning av de producerade verken då vi analyserar dem till både form och innehåll.

Eftersom en stor del av kursen bygger på individuellt arbete så behöver du ta med egen kamera och möjlighet att klippa det du filmar. Detta kan dock innebära allt från en smarttelefon eller surfplatta med en redigeringsapp till någon annan form av kamera/dator med ett redigeringsprogram. Det viktiga är att du själv har grundläggande kunskap om hur just din kamera och ditt redigeringsprogram fungerar, samt hur du överför det du filmar till programmet.

Har du frågor angående detta är du välkommen att kontakta kursledaren via mail.

 

Freja2019FREJA ANDERSSON  Filmare och konstnär med fokus på dokumentär- och konstfilm. Vid sidan av egna projekt frilansar hon som bland annat fotograf, mentor och pedagog. Utbildad vid bland annat Stockholms Dramatiska Högskola och Akademin Valand. Med många års pedagogisk erfarenhet är Freja en inspirerande kursledare som utgår från det praktiska lärandet och det öppna samtalet.

freja_andersson (at) hotmail.com