Lär dig skriva låtar – Eva Hillereds bästa tips

LåtskrivartipsCowrite

Att skriva tillsammans sätter fart på kreativiteten – och utvecklar ditt låtskrivande!

Eva Hillered, skivaktuell med sitt åttonde album ”New Me”, producerad av Peter Sund, ger varje år en låtskrivarkurs i Lendas på södra Kreta: Lär dig skriva låtar, 1–6 juli 2019. 

Här delar hon med sig av några värdefulla tips för dig som skriver sånger, eller vill börja komponera.

I början av min karriär skrev jag alltid låtar ensam. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att dela detta personliga, som kom från botten av min själ, med någon annan. Det är ofta så i början när man skriver låtar. Men med erfarenheten, och med många många år av låtskrivande och coachning av andra i låtskrivare, har jag lärt mig att många av de bästa låtarna kommer till i samarbete med andra låtskrivare. Här får du mina fem av mina bästa knep som hjälper dig skriva låtar – de flesta handlar därför om konsten att co-writa eller samskriva och vad man ska tänka på i denna situation.

1. Co-writing – Fördelen med att ha en deadline

Det vanliga när man skriver låtar i hop är att man har en begränsning i tid. Åker du på ett låtskrivar-retreat – som för övrigt är ett av de allra bästa sätten att få igång sitt låtskriveri med raketfart – så har du ofta en deadline. Du får en låtskrivaruppgift och kommer kanske igång med lite skrivövningar på morgonen, men sedan du parats ihop med din låtskrivarpartner så finns det bara ett fokus för denna dag – att försöka göra en låt som ni kan spela upp på kvällen för gruppen.

Det är fantastiskt att se att år efter år så att paren nästan alltid fått till en helt ny låt på kvällen. Det funkar så tror jag att man tvingas att ta den första bästa idén som dyker upp – vilket är en superstrategi när man skriver, för man kan alltid ändra senare. Det viktiga är ju att få igång den kreativa goda cirkeln: en idé föder en idé föder en idé …

Eva Hillered

2. Co-writing – Två hjärnor löser snabbare de hinder som uppstår

Har du skrivit låtar själv tidigare så vet du att oftast uppstår förr eller senare ett hinder – ett stopp på idéer. När man är två så kan man ofta diskutera sig fram till ett svar på vad som saknas. Man börjar ställa frågor och diskuterar med den andra som i sig kan hjälpa processen vidare. Vad skriver vi om? Vilken inre ska vi vara i, vilka ackord ska vi ha, vad handlar det om, hur säger vi detta på ett mer unikt sätt? Just att ställa frågor är ett väldigt bra sätt – för då börjar hjärnan söka efter svar (även det undermedvetna börjar försöka lösa problemet!) – och vips brukar åtminstone en av låtskrivarna hitta ett svar som är god enough. (Man kan alltid hitta något ännu bättre senare – men det viktiga är ju att komma vidare.)

3. Co-writing – Nytt blod, nya ackord, nya sätt att skriva en låt

Vi tenderar att skriva samma sång, eller några få sånger, om och om igen i  lite olika tappning. Efter ett tag bidrar det också till en trötthet och att man lite tappar lusten att skriva. När du möter en ny låtskrivare och vän får du tillgång till dennes ackord-, melodi- och textvärld, det vill säga du får tillgång till fler verktyg i din verktygslåda.

4. Co-writing – En dröm blev en sång – om synkronicitet och låtskrivande

Jag tror aldrig att ”The Hunt” – en av sångerna på mitt nya album ”New Me” – hade kommit till om jag inte hade varit i en co-write den dagen. Jag hade en märklig dröm på natten, jag stod öga mot öga med ett odjur och liksom fastnade i odjurets blick. Jag är inte säker på att jag själv hade skrivit en låt om detta, men när jag mötte Peter Sund för första gången (han blev senare producent för mitt album ”New Me”) så visste jag av erfarenhet när man möter en ny låtskrivarpartner är det viktigt att våga vara personlig. Att tala om saker bortom varifrån man kommer och vilken musik man gillar. Jag berättade drömmen kort för Peter. Sedan hamnade vi i en djup diskussion om det som hände i världen just då, om ”fejk news” och om hänsynslöshet i politiken. Vi använde min drömbild som en utgångspunkt, och vi trodde nog då att vi lämnade politiken och världsläget. Omedelbart dök musikmotivet upp – jag kommer inte ihåg vem som gjorde vad – men låten ”skrev sig själv” ganska enkelt. Först i efterhand såg vi att med hjälp av drömbilden av odjuret hade vi skapat en högaktuell symbolisk bild för den jakt som är hänsynslös, och som ibland pågår inom oss själva och som vi kan se hos en del ledare. Om vi hade försökt skriva en låt om Trump hade vi troligen misslyckats totalt. En av de grundläggande låtskrivarreglerna är ”låt bli att predika”.

5 Co-writing – Ett bra sätt att få låtar att nå en publik

På min senaste platta ”New Me” har jag 60 procents samskrivna och 40 procent helt egna låtar. På den första singeln, ”New Me”, var vi till att börja med tre låtskrivare, sedan fortsatte jag med refrängen själv och skrev vers 2 ihop med danska artisten Annette Bjergfeldt. Lisen Elwin var med den dag låten kom till, och det är alltid energin som uppstår mellan låtskrivarna som gör att en specifik sång uppstår. Därför är det tradition att hedra var och en oavsett hur mycket han eller hon har bidragit med. I detta fall kände jag direkt att det var en sång som jag älskade och ville gå vidare med – så den blev min första singel. Så är också ofta fallet när man skriver låtar ihop, man blir lite olika engagerad i låten. Fördelen är ju att om åtminstone en av låtskrivarna väljer att spela in låten ger det möjligheter till cred och pengar även för de andra inblandade. Låt nummer två på cd:n, ”The Curtain”, har nu spelats in av både mig och Svavar Knutur från Island, och den har blivit populär på Island vilket bidrar till att jag nu har många isländska följare på Spotify. Detta att en låt kan ”ta fart” och nå en större publik är bara en av de många fördelarna med att co-writa. Andra fördelar är att man blir mindre ”ego-fixerad”. Man lyssnar oftast till ”vad blir bäst för den här låten”, snarare än att man följer sin vana att skriva en låt så som man alltid har gjort.

Vill du lära dig skriva låtar, och prova hur det är att både skriva låtar själv och att co-writa? Välkommen till Kreta!

LåtskrivartipsCowrite2

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *