Lär dig skriva låtar – utvecklas som låtskrivare! De fem bästa låtskrivartipsen!

evalendas14

De fem bästa tipsen som hjälper dig utvecklas som låtskrivare

Jag heter Eva Hillered och  är Grammisnominerad artist med 8 utgivna CD, jag turnerar med min musik i Europa och USA och jag har alltid också undervisat i sång och låtskriveri. Jag har drivit och byggt upp en låtskrivarutbildning på Kulturama, jag har coachat folk individuellt i låtskrivandets konst, jag har skrivit en bok om låtskriveri, Lathund för låtskrivare, och hållit i hundratals workshops och föreläsningar. Här är min lista på de fem bästa låtskrivartipsen som gör att du utvecklas som låtskrivare.

 

LÄR DIG SKRIVA LÅTAR. LENDAS 1–6 JULI 2019.

 

 

1. Åk på ett låtskrivarretreat

Jag har sett så många människor tagit rekordstora steg framåt i sin utveckling som låtskrivare, genom att sätta av en vecka av sin tid och enbart ägna sig åt en enda sak : att skriva låtar, tillsammans med andra som har samma passion, på en vacker plats som inspirerar och bidrar till känsla av lugn och harmoni.Detta är enligt min erfarenhet det allra bästa du kan göra för att ge dig själv en rejäl push framåt i ditt låtskrivande.  Tid är ju oftast det vi har mest brist på, så genom att vika en vecka av din dyrbara tid  och då fokuserat bara ägna dig åt låtskrivande med hjälp av engagerade kunniga lärare och deltagare som också älskar att skriva, kommer du garanterat komma igång!

Det finns många som ger kurser i låtskrivande – det är bara att googla. De jag själv är involverade i är  bland annat två kurser på Kreta i den vackra lilla oexploaterade byn Lendas som är en perfekt plats att inspireras på.

skriva latar

 

 

2. Följ någon typ av låtskrivarkurs på nätet eller följ en bra undervisningsbok

Jag rekommenderar de kurser om Berkley collage ger i låtskrivande. De är av hög kvalitet och de har ofta en superguru inom låtskrivande som en av sina lärare Pat Pattison. Om du tycker det är svårt att följa undervisning på engelska så rekommenderar jag så klart min egen bok Lathund för låtskrivare som köpts av över 5.000 nöjda kunder. Kulturama har även bra låtskrivarkurser, både på heltid, halvtid och kvällskurser.

 

3. För dig som vill lära dig på egen hand – att sätta av tid är det viktigaste

Upp höj ditt låtskrivande till något så viktigt som det andra du gör. Du kan påstå att det är svårt för du måste ju hinna med att försörja dig, ta hand om familjen, lägenheten, huset, katten… Tänk då på hur du mår när du har suttit och varit kreativ en dag och kanske arbetat med en låtidé, hittat en fin melodi och skrivit en bra refräng. Att skriva låtar är att fylla på sina batterier så man orkar göra allt som är måsten och som gör en trött och missmodig. Så det troliga är att om du älskar att vara kreativ så kommer du i längden tjäna på att ge ditt låtskrivande tid. Och, du vet aldrig vart det kommer leda dig. Men 80 % av framgång är, som Woody Allan så klokt uttryckt det, ”showing up”!

 

4. Samla på alla idéer

Tro inte att du kommer ihåg den där geniala melodin som plötsligt dök upp i ditt huvud , eller den där textfrasen som svängde så skönt och gjorde dig inspirerad. Det troligaste är att du glömmer. Spela in! Skriv ner! Dina idéer är din guldgruva. Har du en bra inspirerande idé så är det fröet och förutsättningen för en bra låt!

 

5. Co-write – skriv ihop med andra

De flesta som arbetar professionellt med att skriva låtar och skriver så bra att de kan leva på musik arbetar nästan alltid med andra låtskrivare av den enkla anledningen att 1+1 blir mer än två. Om man lärt sig att arbeta konstruktivt med andra så är så kallad co-writing oftast en snabbare väg till att få ett bra resultat. Det blir din talang och begåvning adderad med en annan människas talang och begåvning. Man kommer bland annat över de hinder som uppstår i den kreativa processen, mycket fortare när man är två än när man är ensam. Att skriva ihop med andra får du göra på de flesta så kallade låtskrivarretreat, men du kan själv förslå samarbete med vänner eller musiker som du vet är kreativa och i alla fall lite musikbegåvade. Pröva får du se! Det är oftast otroligt roligt. Det viktigaste är  att man ha en attityd där man alltid provar alla idéer och inte sänker varann med att säja, det där lät skit. Testa alla idéer så hör ni själva vad som låter bäst. Ni har ju samma mål: att skriva en grym låt!

latskrivare

 

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *