LENDAS

”NÄR KOMMER SVENSKARNA? HUR MÅNGA BLIR DET I ÅR?”

Frågorna är många när de första representanterna för föreningen Svenska Kulturcentret Lendas Kreta anländer i byn på försommaren. Byborna är ivriga att få veta, att få öppna sina tavernor och kaféer för svenskarna. Och vår närvaro betyder mycket för dem – nästan en hel månad före andra platser på södra Kreta har Lendas sin första turistboom tack vare de kurstokiga svenskarna.

Lendasborna tycker också att vi sätter färg på byn med våra körer, målarlådor och stafflier, fotografer som söker sina motiv, retoriker som håller tal på torget, låtskrivare som framför helt nyskrivna sånger…

Ja det händer mycket under de fyra veckorna, och byborna dras med, lyssnar på konserter, blir till färgstarka figurer i fotogruppernas utställningar, spelar en kretensisk sång på öppen scen. Och vi drar in varandra i ett utbyte där olikheterna är stora men där en genuin vänskap fördjupas år för år.

För det är inte bara vi som leder kurserna och driver den ideella föreningen som återkommer till Lendas. Många, många deltagare har gjort Lendas till sitt, och funderar inte på om de ska gå kurs i år – utan vilken.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *