”Nu ska jag vara rolig!”

”Nu ska jag vara rolig!” – HJÄLP!

Martin2Att stå inför en publik och säga ”nu ska jag vara rolig” är bland det konstigaste, svåraste och mest skrämmande man kan göra. Men som med så mycket annat handlar det om att vara förberedd. Med mina 20 år som ståuppkomiker, och tio års erfarenhet av att lära ut ståupp, har jag bland annat kommit fram till att det finns några generella ”sanningar” som gör att komikern, eller föreläsaren för den delen, får min uppmärksamhet.
Martin Svensson

 

Så här kommer fem tips på hur du blir intressant på en ståupp-scen:

1. Börja med att ”presentera” dig. Ha en öppningsreplik, ett skämt, som säger något om dig själv och din karaktär, något som är representativt för din akt. Kommer vi att få se någon som är lågmäld eller bullrig? Vem är det som står framför oss och vill ha vår uppmärksamhet?

2. Prata om sådant som berör dig. Utgå från dig själv och sanningen, det är både enklare och mer intressant. Ärlighet och sårbarhet är roligt.

3. Var i stunden, var närvarande i stämningen. Ståupp är live och sker HÄR och NU. Berätta skämtet som om det var första gången, överraska dig själv. Växla tempo, attityd, röstläge och skapa därigenom variation i din akt.

Martin14. Skapa bilder i publikens hjärnor. Var exakt och tydlig och använd detaljer. Om du ser det du pratar om tydligt inom dig, så ser publiken det och du kan ta med dem på din resa.

5. Stryk allt som inte tillför något. Ståupp och humor är finlir. Gå rakt på sak och koka ner din till en essens, till en fond där bara allt det goda är kvar. Kill your darlings … kanske det svåraste av allt.

Kurs på Kreta 24–28 juni 2019!

 

 

Foto: Niklas Lydeen

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *