Storytelling tillbaka i Lendas – med ny lärare

 

Storytelling tillbaka i Lendas – med ny lärare

”Det muntliga berättandet är kraftfullt och passar i alla sammanhang.” Det säger Kiriaki Christoforides om sin första kurs i Lendas.
Kiriaki (som betyder söndag på grekiska) säger att hon är ”en muntlig berättare med rötterna i Grekland, stammen i Göteborg och grenarna i hela världen”.

 

• Välkommen till Lendas! Berätta om dig själv.

Jag är berättare. I många år har det varit muntliga berättelser som stått i fokus, men på senare tid har jag också börjat skriva. Jag brinner för mänskliga möten, utveckling och ökad förståelse. Där kan  berättandet spela en stor roll.

• Vad vet du om Lendas?

På Lendas lär människor ha bott sedan den tid då gudarna höll sig nere på jorden. Hit kom man för att läka och dricka brunn. Ett gammalt gudatempel ska finnas kvar och det friska källvattnet rinner i kranarna. Jag kan inte föreställa mig en bättre plats för sagor, myter och berättelser.

 

• Berätta om din grekiska bakgrund.

Min mamma är från Peleponessos och min pappa är från norra Grekland. Pappas  föräldrar bodde i Turkiet, vid Svarta havets södra kust. Där hörde de till ett minoritetsfolk som inte fick bo kvar i Turkiet. Jag älskade att höra min farmor berätta om sitt liv, om ungdomens år, om den svåra förflyttningen och om det nya livet i Grekland.

 

• Vilken sorts historier berättar du helst själv?

Jag är väldigt förtjust i berättelser som har något att lära oss. Det verkar inte spela någon roll hur gamla sagorna är. Vi människor kämpar fortfarande med samma frågor som alltid.

Läs mer om Kiriaki Christoforides kurs:

Muntligt berättande – storytelling

Lendas, Kreta, den 21–25 juni 2021