Vinnare av Hela England Bakar avslöjas


Varje höst sätter miljoner människor sig framför TV:n för att följa Hela England bakar. Säsong 16 från 2025 är här, och tolv nya baksträvan kämpar om titeln och det ikoniska glaspriset. I den här artikeln utforskar vi programmets spännande historia, möter årets deltagare och delar praktiska tips från tidigare vinnare. Om du undrar vad det tar för att bli vinnare av Hela England bakar, eller bara vill förstå varför programmet blivit så älskat världen över, är du på rätt plats.
Från Start till Succé Hela England bakars historia
År 2010 startade något märkligt på brittisk TV. En bakningstävling utan stora priser eller dramatiska konfrontationer. Bara amatörbagare, två domares strikta bedömningar och massor av deg. Det var "The Great British Bake Off" eller Hela England bakar som vi säger på svenska.
Programmet växte snabbt. Från några hundratusen tittare blev det miljoner. Nu finns det versioner i nästan trettio länder. Varför? För att det är äkta. Deltagarna älskar att baka. Domarna bryr sig om kvaliteten. Och vi hemma sitter på kanten av stolen när en croissant antingen blir perfekt eller blir en besvikelse.
Varje vecka tävlar deltagarna i tre moment. Först kommer Signature Bake här visar man vem man är genom sitt favoritrecept. Sedan Technical Bake, där domaren ger ett hemligt recept och du måste följa instruktionerna. Till sist Showstopper Bake, där kreativiteten exploderar över bordet.
Domarna Paul Hollywood och Prue Leith smakar, bedömer och ger sitt omdöme. De är hårda men rättvisa. En vinnare kröns vid slutet personen blir "UK's Best Amateur Baker" och får hemta det vackra glaspriset hem. Det är en titel som förändrar livet för många.
Tolv nya baksträvan Säsong 16 förklarad
År 2025 är en ny grupp baksträvan här. De är mellan 23 och 59 år gamla. En jobbar som tandläkare, en annan är pensionerad och bakar på heltid nu. En är lärare en är ingenjör. De kommer från olika delar av England, från städer och små byar.
Det här speglar programmets styrka. Det handlar inte om att redan kunna allt. Det handlar om passion. Två programledare styr båten: Alison Hammond med sitt varma leende och Noel Fielding med sitt skojiga humör (han är helt galen, men på ett härligt sätt). De två domarna Paul Hollywood och Prue Leith är där för att bedöma.
Bland årets deltagare finns allt från italienska bagare som lagar sourdough till en som specialiserar sig på indisk bakning. En annan älskar att experimentera med veganska alternativ. Det här är vad som gör programmet så levande. Mångfald på bakningsmattan betyder nya smaker, nya tekniker och nya utmaningar.
Så lyckas man i bakvagnen Praktiska tips från tidigare vinnare
Om du drömmer om att tävla eller bara vill bli bättre på att baka hemma lyssna på detta. Tidigare vinnare och finalister delar sina hemligheter.
- Behärska grunderna först. Du behöver kunna göra ett perfekt vetebröd innan du gör något avancerat. Teknik är grunden.
- Träna dina hemliga recept. I Technical Bake kan du inte träna, men hemma kan du öva på liknande recept för att förstå hur deg beter sig.
- Planera din tid noga. I tävlingen har du två och en halv timme eller ibland mindre. Du måste veta hur lång tid varje steg tar.
- Experimentera, men ha en säker plan. Testa nya smaker på träningen. Men under tävlingen använd recept du redan är säker på.
- Fokusera på presentation. Det behöver inte bara smaka bra. Det ska också se ut som att det är värt att äta.
En tidigare finalist sa: "Jag höll på att göra något superkomplicerat för Showstopper. Sen insåg jag varför inte göra något klassiskt och göra det perfekt istället?" Ibland är enkelhet styrkan.
Peter Sawkins och andra bakmästare De yngsta vinnarna
Peter Sawkins var bara 20 år när han vann 2020. Han fokuserade på glutenfria bakverk något som många andra inte gjorde. Han var ung, lugn under trycket och hade en tydlig vision.
Peter visar oss något viktigt. Du behöver inte vara erfaren för att vinna. Ungdomar är ofta snabba, nyfikna och vågar experimentera. De har mindre rädsla. Äldre bagare däremot har ofta gjort samma recept hundra gånger. De vet vad som kan gå fel. De är stabila.
Det här är programmets magiska sak. Det finns ingen ålder som är "rätt". En 59-årig pensionär kan vinna. En 23-årig student kan vinna. Det är skickligheten och kärleken till bakning som spelar roll.
Vägen efter vinsten Från amatör till professionell
Att vinna på Hela England bakar öppnar många dörrar. Många tidigare vinnare skrev böcker. Ube Yusuf, som vann 2024, skrev en kokbok. Kai Firth skrev en bok som blev en bestseller.
Andra startade egna bakerior. Joanne Wheatley som vann 2012 skapade egen produktlinje. Candice Brown som vann 2016 blev både kaféägare och TV-personlighet. Plötsligt är du inte längre en amatör. Du är bakmästare. Människor köper dina produkter. De lyssnar på dina tips.
Några började jobba på högre nivå inom mat- och bakindustrin. De utvecklar recept för stora märken. Andra jobbar som konsulter. En annan blev domare i ett annat bakprogram. En seger här förändrar banan för många.
Det handlar inte bara om pengar. Det är om möjligheter. Om att få göra det man älskar (och folk betalar för det). Om att ditt recept för kanelbullar eller vad det nu är kan inspirera tusentals människor hemma.
Säsong 16 från 2025 löper redan. En av de tolv deltagarna i bakvagnen kommer att bli nästa namn i den långa listan av vinnare. En av dem kommer att hålla glaspriset. En av dem kommer att få sitt liv förändrat.
Om du följer tävlingen kan du redan nu börja notera vem som klarar Technical Bake bäst. Vem som har den mest intressanta Signature Bake. Vem som är cool under trycket. Det är hälften av spelet i Hela England bakar att själv gissa vem som kommer att vinna.
Men det viktigaste är att programmets magi påminner oss om något enkelt: bakning är för alla. Det behöver inte vara perfekt för att vara värdigt älska. Du behöver inte vinna en tävling för att vara en bra bagare. Du behöver bara älska det du gör. Det är det som gör denna tävling så speciell och det är det som gör att miljoner människor världen över tänder på sitt TV när Hela England bakar kommer på.


