Vinnare av Sveriges Mästerkock


Matilda Klarqvist, 30 år från Stockholm, är vinnare av Sveriges mästerkock 2025. Hon besegrade konkurrenter med sin tydlig matlagningsstil och visioner om hållbar mat. Det är en imponerande prestation för en filmare som också utbildades inom hotell och restaurang. Hennes seger öppnar nya dörrar och vi ska berätta varför hennes berättelse handlar om så mycket mer än bara en tävlingsvinst.
Från filmare till mästerkock
Matilda kom från ett oväntat håll in i Sveriges mästerkock. Hon studerade hotell- och restaurangutbildning på gymnasiet, men vägen ledde henne till filmbranschen istället. Under åren bakom kameran lärde hon sig något värdefullt: berättandet. Att se sammanhang. Att förstå hur saker hänger ihop.
Det här tvåsidiga livet filmare på dagen och matlagare på fritiden formade hennes köksfilosofi. Hon började experimentera med ingredienser på ett sätt som många professionella kockar inte gör. Inte för att det var rätt, utan för att hon var nyfiken (och det var bra att hon var de). Det var nyfikenheten som fick henne att anmäla sig till tävlingen.
En kombination av teknisk kunskap och fri fantasi blev hennes styrka. Medan andra fokuserade på klassiska regler, vägrade Matilda att låsa in sig. Hon ville skapa sin egen väg, helt enkelt.
Finalen och det vinnande momentet
Finalen blev intensiv. Deltagarna ställdes inför ett fondant-race där både Matilda och hennes motståndare valde potatisfondant. Men det räckte inte att bara göra en god fondant. Matilda lagade oxfilé, marulk och anka med en precision som imponerade juryn.
Tommy Myllymäki, en av jurymedlemmarna, hylllade hennes stil. Han såg något särskilt hos henne: en framtoning som var både respektfull mot ingredienserna och modig i sina val. Det var inte bara bra mat. Det var hennes mat.
När resultatet presenterades hade Matilda vunnit. Pokalen var hennes. Men viktigare än prissummorna var vad segern betydde för hennes framtid.
"Queen Green" från tävlingsköket till kokboken
Efter sin seger lanserade Matilda kokboken "Queen Green" 2025. Namnet säger allt: grönsaker kan vara huvudrätten, inte bara ett tilbehör. Nästan alla recept fokuserar på växtbaserad mat, från snacks till desserter.
En rödlökstarte blir inte bara en sidodisk den blir huvudrätten. Sesamdressad aubergine får samma uppmärksamhet som en klassisk kötträtt. Socca med tomat och ost visar hur enkla ingredienser kan bli något spektakulärt. Majskaka med misokola avslutar måltidet på ett sätt som får dig att glömma att du inte åt kött.
Kokboken är Matildas vision gjord konkret. Det handlar om hållbarhet bra för kroppen och för planeten. Men inte på ett predikande sätt. Bara genom att göra grönsaker så goda att det inte behöver en förklaring.
Vad behöver man för att vinna?
Om du drömmer om att bli vinnare av Sveriges mästerkock behöver du flera saker. Först: utveckla en egen matlagningsstil. Juryn är trött på generiska rätter som alla andra kan göra. De vill se dig.
Andra viktiga delar är stresstålighet. Tävlingskitchens värme är inte överdrivet. Du måste kunna tänka klart när klockan tickar. Teknik är också avgörande du kan inte nå målet utan att bemästra grunderna. Skär grönsaker rätt. Hetta pannan ordentligt. Smaka av maten innan den lämnar plattan.
Men vad Matilda visade är något många glömmer: våga experimentera. Hennes fondant var inte standardmässig. Hennes kombinationer var personliga. Det var kombinationen av säkerhet och dristighet som gjorde skillnaden.
Vägen vidare pokalen, priserna och karriären
En vinnare av Sveriges mästerkock får mer än bara en pokal. Matilda fick prispengar som kan användas på många sätt. Hon fick ett kokbokskontrakt något som ledde direkt till "Queen Green". Hon fick också något som inte är mätbart: möjligheter.
TV4:s stora plattform öppnar dörrar i matvärlden. Restauranger blir intresserade. Mediebolag söker upp dig. Varumärken vill samarbeta. För Matilda betydde det att hon kunde gå från att vara en passionerad amatör till att bli en påverkare i den svenska matkulturen.
Hennes framtid ser ljus ut. Hon kan skriva fler böcker. Hon kan starta ett eget projekt. Hon kan bli en röst för hållbar matlagning på ett sätt som få andra kan.
Framtiden väcker nya frågor
Matildas resa visar något viktigt: tävlingar som Sveriges mästerkock är inte bara om att vinna. De är om att utvecklas. Om att hitta sig själv genom mat.
Hennes fokus på grönsaker speglar något större som händer överallt. Fler människor söker mat som är god och hållbar. Fler vill förstå var maten kommer ifrån. Fler vågar ta ansvar för vad de äter.
Matilda Klarqvist är inte bara vinnare av en tävling. Hon är en röst för hur matlagningen kan se ut framöver. Och hennes historia är långt ifrån över den är precis på väg att börja.


